Aktivnosti Komore

 

Održano stručno savjetovanje „Pružni prijelazi u Kantonu Sarajevo“

/18.04.2018. godine /

   

U organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo, a u saradnji sa firmom IOG d.o.o., u prostorijama Komore, organizirano je stručno savjetovanje na temu: „Pružni prijelazi u Kantonu Sarajevo“.

Savjetovanju su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija u Kantonu Sarajevo i Federacije BiH, kao i predstavnici većih kompanija koje su u direktnoj povezanosti sa rješavanjem pitanja pružnih prijelaza.
Kao najveći problem u saobraćajnoj infrastrukturi identificirana je neplanska izgradnja koja je posljednjih decenija bila uveliko izražena. Konstatovano je da su postojali jako kvalitetni planovi razvoja, međutim, geneza ovih problema ne bi trebala da postoji ni po zakonu niti usvojenim standardima. Već kod donošenja provedbeno-planske dokumentacije ne posvećuje se dovoljna pažnja Planovima razvoja, da bi kod izvedbenih projekata došlo do znatnih odstupanja.

Istaknuti problemi u saobraćaju rješavaju se parcijalno umjesto da svi subjekti zajedno, kao što su ministarstva, autoceste, zavodi, općine, djeluju sinhronizovano. Predloženo je da se apeluje na nadležne institucije kako bi se zajednički pristupilo rješavanju problema pružnih prijelaza.

Ocjenjujući ovaj skup značajnim, zaključeno je i da jednu od ključnih uloga imaju i Željeznice Federacije BiH i da ih je potrebno uključiti u ove aktivnosti.

Nakon razmjene stručnih mišljenja, iskustava i ideja, a sve u cilju stvaranja preduslova za pripremu i realizaciju projekata u ovoj oblasti, donesen je zaključak da resorno ministarstvo Kantona Sarajevo donese Plan rješavanja saobraćajnih problema u zonama pružnih prijelaza kako bi se pokrenuli konkretni projekti sanacije, rekonstrukcije i modernizacije.


 

       


 


Logo

Adresa

La Benevolencije 8, 71000 Sarajevo

Tel: +387 33 250 100

Fax: +387 33 250 137

info@pksa.ba

Popularno

Najam kancelarijskog prostora u strogom centru Sarajeva. Kompletan sprat poslovne zgrade. Prostor se sastoji od sedam kancelarija, ukupne površine od cca 200m2, idealan za rad privrednih subjekata, predstavništava, agencija, i dr.
Kancelarije su kompletno opremljene.
Kontakt tel: 033/250-100


Copyrights © 2016 All Rights Reserved