Aktivnosti Komore

 

Poslovni susreti kompanija iz Sarajeva i Dubaija

/ 22.05.2017. godine/

Članovi delegacije, menadžeri respektabilnih kompanija i predstavnici Dubai Exports, koja ovih dana boravi u Sarajevu u okviru Sarajevo Business Foruma, jednoglasno su izrazili želju da ostvare kontakte i poslovnu saradnju sa kompanijma iz Kantona Sarajevo, te su tim povodom 22. maja 2017. godine u Privrednoj komori Kantona Sarajevo održani privredni susreti.

Prisutne je pozdravila Mubera Kadrić, direktorica Centra za razvoj poduzetništva i poslove sa inozemstvom, osvrnuvši se ukratko na vanjskotrgovinsku razmjenu Kantona Sarajevo sa UAE, a zatim je o značaju poslovnog povezivanja ovih regija govorio predstavnik Dubai Exports Mohammed Younis Jamal AlSayed.

Prema podacima koje je prezentirala gđa Kadrić, u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Kantona Sarajevo, Ujedinjeni Arapski Emirati su u 2016. godini učestvovali sa približno osam miliona KM, te je zabilježen trend rasta u odnosu na godinu ranije.

UAE su u ukupnom izvozu KS u 2016. godini učestvovali sa oko četiri miliona KM ili 0,38%, što u poređenju sa 2015. godinom predstavlja porast izvoza KS i veće interesovanje sarajevskih privrednika za tržište UAE. UAE su u ukupnom uzvozu KS u 2016. godinu učestvovali sa 0,11%, dok je u 2015. godini učešće UAE bili neznatno veće, preciznije 0,14%.

U razgovorima privrednika koji su potom uslijedili razmatrani su konkretni oblici međusobnog uvezivanja i postignuti određeni poslovni dogovori. Privrednici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uglavnom su predstavnici kompanija koje imaju za cilj razvoj biznisa, kroz širenje palete proizvoda i usluga koje nude. Ocijenjeno je da velike mogućnosti međusobne saradnje postoje u oblasti prehrambene industrije, pića, proizvodnje lijekova, kozmetike, metaloprerađivačke industrije, duhanskih proizvoda, telekomunikacija, informacionih tehnologija, finansijskih i konsultantskih usluga, ali i halal certifikacije i dr. 


Logo

Adresa

La Benevolencije 8, 71000 Sarajevo

Tel: +387 33 250 100

Fax: +387 33 250 137

info@pksa.com.ba

Popularno

Najam kancelarijskog prostora u strogom centru Sarajeva. Kompletan sprat poslovne zgrade. Prostor se sastoji od sedam kancelarija, ukupne površine od cca 200m2, idealan za rad privrednih subjekata, predstavništava, agencija, i dr.
Kancelarije su kompletno opremljene.
Kontakt tel: 033/250-100


Copyrights © 2016 All Rights Reserved