Aktivnosti Komore

 

Otvoren Austrijski institut u Sarajevu

/ 13.12.2016. godine/


U Sarajevu je 13. decembra zvanično otvoren Austrijski institut, kao još jedan dokaz bliskosti dvije države, Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. Osim mnogih predstavnika diplomatskog kora, kulturnih i političkih djelatnika, otvaranju su prisustvovale i vodeća ličnost austrijske vanjske politike u oblasti kulture, generalna direktorica Sekcije za kulturu Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove, ambasadorica dr. Teresa Indjein, austrijski ambasador u BiH, Nj. e. Martin Pammer, generalna direktorica Mreže Austrijskih instituta s glavnim sjedištem u Beču gospođa dr. Katharina Körner, i direktorica Austrijskog instituta Sarajevo gospođa Maida Bećarević.
Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer kazao je na otvaranju da je ovo završni projekat u okviru "Godine kulture BiH-Austrija 2016.", dodajući da će on biti dokaz bliskosti dvije države.

 

Austrijski institut Sarajevo, kao jedan od samo devet u cijelom svijetu, ogranak je Austrijskog instituta koje je osnovalo austrijsko Ministarstvo za vanjske poslove 1997. godine, s ciljem boljeg upoznavanja drugih država s kulturnim naslijeđem, ali i aktuelnim dešavanjima i razvojem kulturnog života u Austriji, a naročita pažnja se posvećuje kursevima njemačkog jezika, koji su prilagođeni uzrastima i potrebama polaznika, uz poseban osvrt na austrijsku varijantu standardnog njemačkog jezika.
Ovo je ujedno bila i prilika za otvaranje izložbe Domovina velikih kćeri, koja se temelji na biografiji značajnih Austrijanki tokom posljednjih 200 godina, žena koje su svojim talentom, snagom volje i borbenim duhom obilježile i obogatile svoju zemlju.

Generalna direktorica Mreže Austrijskih instituta s glavnim sjedištem u Beču Katharina Körner i direktorica Austrijskog instituta Sarajevo Maida Bećarević naglasile su da će i ovaj institut biti u funkciji građana BiH koji žele učiti njemački jezik bilo da žele raditi ili studirati na njemačkom govornom području.
Kako je dodala Körner oko 200 saradnika u devet instituta osnovanih u sedam država pomaže građanima tih država u učenju njemačkog jezika, naglašavajući da je otvaranje instituta u BiH bilo važno zbog kulturno-historijskih veza dvije zemlje.
Tokom otvaranja prikazana je i specijalna videoporuka austrijskog saveznog ministra za Evropu, integraciju i vanjske poslove Sebastiana Kurza, u kojoj on naglašava važnost veza između Austrije i Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na Godinu kulture 2016, koja je na izmaku. Otvaranje Austrijskog instituta Sarajevo je sponzorirala i ADA – Austrijska agencija za razvoj.
Prostorije Austrijskog instituta nalaze se u zgradi Privredne komore Kantona Sarajevo.

   
   
    


Logo

Adresa

La Benevolencije 8, 71000 Sarajevo

Tel: +387 33 250 100

Fax: +387 33 250 137

info@pksa.com.ba

Popularno

Najam kancelarijskog prostora u strogom centru Sarajeva. Kompletan sprat poslovne zgrade. Prostor se sastoji od sedam kancelarija, ukupne površine od cca 200m2, idealan za rad privrednih subjekata, predstavništava, agencija, i dr.
Kancelarije su kompletno opremljene.
Kontakt tel: 033/250-100


Copyrights © 2016 All Rights Reserved